GlutenFyn-undersøgelsen

Hvor mange børn og unge har glutenallergi? Og kan ændringer i tarmfloraen være medvirkende til, at man udvikler sygdommen?

Gluten - mavesmerter

 

Alle unge BSIG'ere fra Fyn inviteres med!

GlutenFyn er et nyt forskningsprojekt, der skal kortlægge hvor mange børn og unge, der egentlig har glutenallergi - også kendt som cøliaki. Alle 7.500 unge BSIG'ere, der bor på Fyn, inviteres til at deltagere i projektet. Det er forskere fra Odense Universitetshospital, der i samarbejde med BSIG står bag undersøgelsen.

Hvad er Cøliaki

Gluten er et protein, der findes i de fleste kornsorter, og derved i fødevarer såsom pasta, brød og pizza. Glutenallergi er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar reagerer uhensigtsmæssigt på gluten, så man blandt andet kan få ondt i maven, have diarre, forsinket pubertet eller stoppe med at vokse. På sigt kan man blandt andet få knogleskørhed, visse kræftformer og blodmangel, hvis ikke man bliver behandlet. Den eneste behandling, vi kender til i dag, er at undgå de fødevarer, som indeholder gluten.

Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler glutenallergi. Det vil projektet derfor også gerne undersøge. Vi vil se på, om der er en sammenhæng mellem tarmens bakterieflora og udviklingen af glutenallergi. Udtrykket bakterieflora dækker over, at der i menneskets tarm findes flere hundrede millioner af bakterier, som er med til at holde maven i orden. Vores forestilling er, at en ændring i tarmfloraen kan være med til, at man udvikler sygdommen.

GlutenFyn er godkendt af Datatilsynet og Videnskabsetisk komité

GlutenFyn-undersøgelsen er godkendt af Datatilsynet under Region Syddanmarks paraplyanmeldelse 2008-58-0018 med j.nr: 17/40821. Desuden er projektet godkendt af Videnskabsetisk Komité med journalnr. S-20160061. Overordnet er BSIG godkendt af Datatilsynet under Statens Serum Instituts fællesanmeldelse (j. nr. 2015-57-0102).

Temaer