Ofte stillede spørgsmål
Der kan melde sig mange spørgsmål - både praktiske og forskningsrelaterede - når man deltager i pubertetsundersøgelsen. Find svarene på de oftest stillede spørgsmål her.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ikke finder svar her eller i det informationsmateriale, du har modtaget.
Det er pinligt!
Ja, det kan måske godt være lidt pinligt at svare på nogle af spørgsmålene. Men husk: Vi viser ikke dine svar til nogen.
Tænk også på, at vi kun er interesserede i de resultater, som vi kan få ved at kigge på de samlede svar fra alle, der deltager. Dine svar alene kan vi ikke bruge til noget, men vi har brug for dem, så vi kan få et billede af pubertetsudviklingen hos unge i Danmark lige nu.
Jeg har mistet mit password...
Hvis du er kommet til at smide vores brev eller e-mail væk, så skriv til os - husk at give os både dit fulde navn og din adresse - så sender vi passwordet til dig igen. Skriv til bsig-forskning@ssi.dk.
Jeg kan ikke logge på...
Hvis det ser ud til, at spørgeskemaet ikke virker, kan det være fordi, der er gået mere end seks måneder, siden du blev inviteret. Så lukker vi for skemaet, og du får en ny invitation til det næste skema. Måske har du fået en e-mail eller et brev med nyt password for nyligt? Hvis du stadig har problemer med spørgeskemaet, så skriv til os på bsig-forskning@ssi.dk. Husk at give os dit fulde navn og din adresse.
Hvorfor sender I spørgeskemaet til min mor?
Er du under 15 år, sender vi brevet eller mailen med spørgeskemaet til din mor eller far. Fra du fylder 15 år, sender vi brevet eller mailen direkte til dig.
Hvor længe skal jeg være med?
I pubertetsundersøgelsen kontakter vi dig hvert halve år, frem til du er 17 et halvt år, eller indtil vi ud fra dine svar kan se, at du er færdig med puberteten. Det er dog frivilligt at være med, så du kan selvfølgelig altid vælge at melde dig fra undervejs.
Jeg glemte at svare sidst...
Måske fik du ikke svaret på det skema, du fik for et halvt år siden - og nu har du fået brev eller e-mail fra os igen. Det gør ikke noget, at du ikke svarede sidst. Vi vil meget gerne have svar fra dig nu - og næste gang!
Hvordan undersøger I børns og unges pubertetsstatus?
Spørgeskemaet indeholder flere spørgsmål om pubertetsudvikling. Vi spørger til uren hud, hår under armene, menstruation for piger og sædudtømning for drenge. Vi beder også om, at I vælger mellem fem tegninger af kønsbehåring og udvikling af bryster (piger) og testikler (drenge). Her skal I vælge det billede, der passer bedst på jer selv. Hvert halve år spørger vi igen, og på den måde kan vi følge deltagernes udvikling.
Passer det, at man går tidligt i pubertet, hvis man er tyk?
Det er et at de spørgsmål, vi gerne vil finde svar på. Andre forskere har tidligere fundet frem til, at overvægtige børn - især piger - ser ud til at gå tidligere i pubertet end normalvægtige børn. Omvendt ser det ud til, at overvægtige drenge går senere i pubertet end normalvægtige drenge. Vi håber at kunne få mere viden om dette - og det er derfor vigtigt, at de oplysninger, I giver os om jeres højde og vægt, er korrekte!
Hvorfor er det ikke alle i BSIG, der er med i pubertetsundersøgelsen?
Vi inviterer 22.500 deltagere til at være med i pubertetsundersøgelsen. Der vil nok være nogle, der ikke svarer, men vi regner med at få så mange svar, at vores resultater bliver solide. Økonomisk er det lidt lettere for os, når vi kan nøjes med kun at kontakte en del af BSIG. Og dem der ikke er med i pubertetsundersøgelsen kan spare på kræfterne, så de kan deltage i andre af vores undersøgelser.
Hvad regner I med at finde ud af?
Vi håber at kunne fastslå, om gennemsnitsalderen for pubertet stadig falder - altså om børn er yngre og yngre, når de går i pubertet. Vi håber også at kunne finde frem til, om der er sammenhæng mellem pubertetsalder (tidlig eller sen) og forskellige helbredsproblemer senere i livet. De første resultater ligger allerede klar og kan findes under Seneste nyt og resultater.