Mød Jonathan Groot

Læs med nedenfor og find ud af, hvad Jonathan Groot bruger BSIG-data til. Han fortæller også, om han vil anbefale andre unge mennesker at gå efter en forskerkarriere, og hvad han ville sige, hvis han mødte dig eller en anden BSIG-deltager.

Portrætbillede af Jonathan Groot

Jeg er…

Jeg hedder Jonathan Groot, er 30 år og halvt norsk, halvt hollandsk. Jeg flyttede til København i 2011 og påbegyndte en professionsbachelor i Global Nutrition and Health. Efter min bachelor tog jeg en kandidat i folkesundhedsvidenskab på Syddansk Universitet, og p.t. er jeg ansat på Afdeling for Epidemiologi på Københavns Universitet som ph.d. studerende.

Jeg forsker i…

I øjeblikket gør jeg brug af de data, som BSIG har indsamlet i forbindelse med COVID-19 pandemien og nedlukningen af samfundet som følge af pandemien. Jeg har særligt fokus på de unge BSIG’ere, og hvordan de er påvirket af nedlukningen. Ved også at kigge på de data, som er blevet indsamlet i BSIGs 18-års undersøgelse, kan vi blandt andet sammenligne, hvordan de unge havde det før og under pandemien.

Jeg har tidligere brugt BSIG data til at undersøge psoriasis hos børn og unge, og jeg har arbejdet med cerebral parese (tidligere kaldt spastisk lammelse) i et større samarbejde med den norske mor barn kohorte, MoBa. Nu er jeg en del af RealChild projektet, hvor vi er en lille gruppe forskere, som er i gang med at undersøge betydningen af boligforhold og indendørsklima for børn og unges sundhed. Boligforhold og indeklima er noget mange, inklusive mig selv, ikke har tænkt særligt meget over, men som kan have stor betydning for vores helbred. At det er så overset og – potentielt – så vigtigt, gør det til et rigtigt spændende område at forske i.

I RealChild er vi interesseret i sygdomme som astma og infektioner, men har også planer om at undersøge andre områder inden for sundhed og sygelighed hos unge.

Hvad er det bedste ved at være forsker?

Jeg synes det bedste ved at være forsker er, at jeg kan få lov til at lave noget, jeg synes er interessant, samtidig med at jeg kan gøre noget for folkesundheden.

Ville du anbefale unge mennesker at gå efter en forskerkarriere?

Jeg vil helt klart anbefale det, hvis du synes, det er spændende at gå i dybden med nogle emner og bidrage til videnskaben på den måde. Hvis du går og overvejer at blive forsker, skal du vide, at der er rigtig mange retninger, man kan gå. Uanset hvad du interesserer dig for inden for videnskab, er der helt sikkert noget, der kan være rigtigt spændende og givende at være en del af.

Det ville jeg sige til en BSIG-deltager, hvis jeg mødte ham/hende…

Jeg ville nok starte og slutte af med at sige tak! Det kan være, at det ikke altid føles sådan for jer, men jeres deltagelse betyder rigtig meget, både for os der får lov til at bruge disse data, men også for samfundet - globalt og i Danmark. Vi bliver både klogere og i sidste ende sundere på grund af jeres bidrag. På et tidspunkt kan det være jer selv og jeres nærmeste, der får gavn af ny viden fra de data, I bidrager med. Det er en kæmpe gave til alle. Tak.

I min fritid kan jeg lide at…

Når jeg ikke er sammen med venner eller kæreste, bruger jeg en del tid på kunst og i perioder også sport. Jeg er også rigtig glad for at eksperimentere i køkkenet med forskellige veganske retter.

Fun fact…

Jeg er opvokset i Elfenbenskysten, Senegal, Norge, Holland og Colombia, men København er det sted, hvor jeg har boet i flest år.