Giver PCB lavere fødselsvægt?

PCB kan være årsagen til lavere fødselsvægt hos kvinder, der spiser fed fisk. Det mener en gruppe forskere ved Statens Serum Institut, der har fundet en sammenhæng mellem fed fisk i kosten hos den gravide og lavere fødselsvægt hos deres børn.

Fed fisk giver mindre børn

Gravide kvinder, som spiste fedt fisk 4 gang om måneden eller oftere, havde en halv gang mere PCB i deres blod end kvinder, som ikke spiste fed fisk. Tidligere undersøgelser i BSIG har vist at gravide, som spiste fed fisk (især laks, makrel og sild) fik mindre børn, end gravide, der kun spiste lidt fed fisk eller mager fisk.

Hvad er PCB?

PCB er et industrielt forureningsstof på linje med andre såkaldte organokloriner som dioxin og DDT. PCB ophobes i fødekæden, især i rovfisk og f.eks i isbjørne, sæler og rovfugle. PCB nedbrydes meget langsomt, og det tager derfor lang tid at "udrydde" den PCB, der allerede findes i miljøet.

Læs mere om PCB på fx Miljøstyrelsens hjemmeside. 

Fisk er også godt

Fisk i graviditeten kan også have en positiv effekt på mange forhold. Andre undersøgelser fra BSIG viser, at fisk er godt for fosterets vækst og for hjernens udvikling. Desuden forebygger fisk i den gravides kost astma hos barnet. Det er fiskens indehold af omega-3 fedtsyrer, der står for disse positive forhold.

Læs den videnskabelige artikel:

Halldorsson TI, Thorsdottir I, Meltzer HM, Nielsen F, Olsen SF.
Linking exposure to polychlorinated biphenyls with fatty fish consumption and reduced fetal growth among Danish pregnant women: a cause for concern?
Am J Epidemiol. 2008 Oct 15