Kan fødselsdepression forebygges med fiskeolie?

"Nej, det ser ikke sådan ud", fortæller Marin Strøm, stud. Ph.d., der for nylig har afsluttet en undersøgelse om forholdet mellem fødselsdepression og n-3 flerumættede fedtsyrer, som især findes i fisk. "Vi ser dog et højere forbrug af anti-depressiver efter fødslen hos kvinder, der kun spiser lidt fisk", fortæller hun.

Mindre medicin til fiske-spisere

"Vi har analyseret oplysninger om hospitalsindlæggelse og receptpligtige anti-depressiva fra 54.202 kvinder i "Bedre sundhed i generationer", forklarer stud. Ph.D Marin Strøm, fra sit kontor på Statens Serum Institut. "Disse data har vi sammenholdt med oplysninger om de mængder fisk, kvinderne spiste i graviditeten. Vi inddelte kvinder i grupper efter, hvor meget fisk, de spiste og sammenlignede deres risiko for enten at blive indlagt pga. fødselsdepression eller at få udskrevet antidepressiv medicin", forklarer hun.

Ud af den samlede gruppe kvinder blev 159 indlagt med fødselsdepression (0,3%) og 866 kvinder (1,6%) fik anti-depressive midler i det første år efter fødslen. Sammenlignet med kvinder der spiste meget fisk (>30 gram pr. dag) fik kvinder, der kun spiste lidt fisk (0-3 gram pr. dag) anti-depressiv medicin i lidt højere grad. "Men fordi det ikke ser ud til at skyldes lavere indtag af de særlige fiskeolier, der tidligere er ment at have en gavnlig effekt mod depression, så er det sandsynligvis andre faktorer, der spiller ind, forklarer Marin Strøm. "Det at spise fisk hænger nemlig meget sammen med social status og livsstil i øvrigt".

Hvad er fødselsdepression?

En fødselsdepression er kendetegnet ved symptomerne:
  • Tristhed
  • Træthed
  • Mindsket overskud
  • Tendens til gråd
  • Vanskeligheder ved at sove
  • Lavt selvværd
  • Tvivl med hensyn til egne evner til at tage vare på barnet

Kilde: Fødselsdepression, Psykiatrifonden

Alternative behandlingsformer efterlyses

Mange nybagte mødre er betænkelig ved at tage anti-depressiver på grund af diverse bivirkninger. Omvendt vil en ubehandlet depression have negative konsekvenser for både mor og barn på længere sigt. Det er derfor interessant at forsøge at finde frem til alternative forebyggelses- og behandlingsformer, og flere forskere har fremsat teorier om, at de omtalte fedtsyrer kan have gavnlig virkning på depressioner.

Læs den videnskabelige artikel:

Strøm M, Mortensen EL, Halldorsson TI, Thorsdottir I, Olsen SF.
Fish and long-chain n-3 polyunsaturated fatty acid intakes during pregnancy and risk of postpartum depression: a prospective study based on a large national birth cohort.
Am J Clin Nutr 2009;90:149-55