Overvægtige har svært ved at blive gravide

"... og det gælder både for mænd og kvinder", fortælle Cecilia Ramlau-Hansen, der står bag en undersøgelse, der viser at overvægtige par venter længere end normalvægtige på at blive gravide.  

Problemet er størst, hvis begge er overvægtige

"Effekten af de ekstra kilo er specielt stor hos par, hvor begge er svært overvægtige. Disse par har en 2.74 gange så sandsynlighed for at skulle vente over 1 år på at blive gravide i forhold til par, hvor begge er normalvægtige. Graviditeten er jo en fælles begivenhed for et par, så vi valgte i denne undersøgelse at se på parrets ventetid til graviditet efter deres kombinerede grad af overvægt", forklarer forskeren.

BMI og overvægt
Overvægt og svær overvægt (fedme) er defineret ud fra BMI (Body Mass Index), der beregnes således:

Vægt 80 kg., højde 1.60 m
BMI=80/(1.60x1.60)=31,3.

Har man et BMI på 30 eller mere, er man med i gruppen af svært overvægtige. 

Vægttab forkorter ventetiden

"Vi undersøgte også betydningen af vægtændring mellem 2 graviditeter blandt knap 2500 kvinder. Vi fandt, at hvis en kvinde havde taget på mellem 2 graviditeter, blev ventetiden til graviditet længere. Omvendt skulle overvægtige kvinder, som tabte sig frem til næste graviditet, i gennemsnit bruge kortere tid på at blive gravide i forhold til dem, som ikke tabte i vægt."

Ventetiden kan også skyldes arvelige forhold

"Resultaterne ovenfor tyder på, at det er overvægten, der er skyld i den nedsatte frugtbarhed, men det kan vi dog ikke sige med fuld sikkerhed", siger Cecilia Ramlau-Hansen. "En ukendt faktor, såsom sygdom eller arvelige forhold, kan have medført både overvægten og den nedsatte frugtbarhed". 

Læs den videnskabelige artikel

Ramlau-Hansen CH, Thulstrup AM, Nøhr EA, Bonde JP, Sørensen TIA, Olsen J.
Subfecundity in overweight and obese couple.
Hum Reprod. 2007 Jun;22(6):1634-7.