Mobiltelefoner kan give børn nedsat hørelse

Forskere mistænker en sammenhæng mellem brug af mobiltelefon og forøget risiko for nedsat hørelse hos børn og unge.

Kun en svag sammenhæng

Nedsat hørelse er lidt mere udbredt blandt børn, som bruger mobiltelefon eller hvor mor brugte mobiltelefon i graviditeten. Det er konklusionen efter at et hold forskere fra Århus universitet og UCLA (University of California, Los Angeles) har analyseret data fra undersøgelsen Bedre sundhed for mor og barn. Sammenhængen er svag, men problemet kan alligevel være reelt, siger professor Jørn Olsen ved Århus Universitet, som står bag undersøgelsen.

”Vores resultater kan være farvet af forhold, som vi ikke har kunnet tage højde for i analyserne”, forklarer Jørn Olsen. ”Men alene en svag sammenhæng kan få stor betydning, når man tænker på, hvor mange børn, som i stigende grad benytter mobiltelefoner i det daglige”.

Mobiltelefoners sundhedseffekt bør undersøges grundigere

Forskergruppen mener dog ikke, at de nuværende resultater giver grund til at gå ud med direkte advarsler. ”Vi håber at andre, store undersøgelser kan bringe mere viden om, hvilke konsekvenser den udstrakte brug af mobiltelefoner kan have på befolkningens sundhed”, afslutter Jørn Olsen.

Data fra 50.000 deltagere i undersøgelsen Bedre sundhed i generationer er blevet brugt i dette forskningsprojekt, og resultaterne er publiceret i den videnskabelige artikel, som er nævnt til højre.

Læs den videnskabelige artikel:

Sudan M, Kheifets L, Arah OA, Olsen J.
Cell phone exposures and hearing loss in children in the Danish National Birth Cohort.
Paediatr Perinat Epidemiol. 2013 May;27(3):247-57.