Ingen risiko for spontan abort ved brug af koffeinholdigt lægemiddel

Der var ingen forøget risiko for spontan abort blandt kvinder, der tog det lægeordinerede slankepreparat Letigen lige inden eller tidligt i graviditeten. 

Ingen forøget forekomst af spontan abort

Den anbefalede dosis på 3 piller Letigen om dagen indeholdt blandt andet koffein svarende til ca. 6 kopper kaffe. Et nyt forskningsresultat viser nu, at der ikke har været forøget forekomst af spontan abort blandt de kvinder, der har taget Letigen i graviditeten.

"Enkelte overvægtige kvinder har taget Letigen tidligt i graviditeten, måske inden de selv var klar over, at de var gravide", forklarer Jørn Olsen, professor ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen. "Selv i eftertid kan det være rart at vide, at dette ikke har været årsagen til en eventuel abort", fortsætter han.

Moderat koffeinindtag under graviditet er ikke farligt

Jørn Olsen understreger også, at flere nye forskningsresultater viser, at koffein i moderate mængder ikke udgør en trussel for fosteret, hverken når det gælder spontan abort eller fostervækst.

Letigen er ikke længere i handlen

Letigen var et lægemiddel, der skulle hjælpe overvægtige til at tabe sig. Det blev produceret i Danmark og solgt i den periode, hvor mange af BSMBs deltagere var gravide. Letigen indeholdt blandt andet koffein, der som bekendt også findes i kaffe, cola og te, men også i flere andre lægemidler.

 Resultatet er baseret på data fra BSIGs deltagere

Resultatet er baseret på register-data fra 97.903 gravide kvinder, der deltager i BSIG. Godt 4.400 af disse graviditeter endte i en spontan abort og ud af det samlede antal graviditeter var der 565 kvinder, der oplyste, at de havde taget Letigen under graviditeten.

Læs den videnskabelige artikel:

Howards PP, Hertz-Picciotto I, Bech BH, Nohr EA, Andersen AM, Poole C, Olsen J.
Spontaneous Abortion and a Diet Drug Containing Caffeine and Ephedrine: A Study within the Danish National Birth Cohort.
PLoS One. 2012;7(11):e50372.