Rygning giver tvillinger

Overvægtige gravide, der samtidig ryger, har større risiko for at få tvillinger. Dette er konklusionen på en undersøgelse i BSIG, hvor data fra 1000 tvillingegraviditeter er analyseret af en forskergruppe med professor Jørn Olsen i spidsen.

Data fra BSIG tyder på sammenhæng mellem rygning og tvillingefødsler

"Vi fandt en mulig sammenhæng mellem tvillingefødsler og rygning (mere end 10 cigaretter om dagen), især forekomsten af toæggede tvillinger af samme køn", siger Jørn Olsen. Han forklarer videre:"Forekomsten af tvillingefødsler varierer op gennem årene, og vi ikke rigtig, hvorfor. I dette studie har vi brugt data fra BSIG til at se på, hvilken indvirkning rygning og kaffe kan have på forekomsten af tvillinger, når den gravide samtidig er overvægtig.

83.000 graviditeter indgik i studiet, heraf var 1000 tvillingegraviditeter. Alle mødre blev spurgt om deres vægt inden graviditeten, om deres højde og om, hvor meget kaffe og alkohol de havde drukket, mens de var gravide. Og så havde vi selvfølgelig oplysninger om rygning under graviditeten."

Ikke samme resultater

"Det er før vist, at overvægt og mødrenes alder har betydning for tvillingeforekomst, og vore data viste det samme. I andre studier har man endvidere fundet en sammenhæng mellem kaffe og tvillingeforekomst, men det fandt vi ikke i dette studie", fortæller Jørn Olsen.

Læs den videnskabelige artikel:

Morales-Suárez-Varela MM, Bech BH, Christensen K, Olsen J.
Coffee and Smoking as Risk Factors of Twin Pregnancies: The Danish National Birth Cohort.
Twin Res Hum Genet. 2007 Aug;10(4):597-603.