Mors kost under graviditeten og timing af barnets pubertet

Et nyt studie med data fra BSIGs Pubertetsundersøgelse har undersøgt sammenhængen mellem mors kost under graviditeten og timingen af pubertet hos deres børn. Studiet viste, at både meget sund og meget usund kost muligvis hænger sammen med tidligere pubertet hos piger, men ikke hos drenge.

Gravid kvinder, der laver mad

Gennem de sidste 200 år har timingen af pubertet ændret sig. Det kan have mange sundhedsmæssige konsekvenser, eksempelvis kræftsygdomme og problemer med mentalt helbred, hvis timingen af puberteten er enten for tidlig eller for sen.

Sådan gjorde forskerne

Forskerne bag studiet har brugt data fra 12.979 mor-barn par fra BSIG. De inddelte mødrenes kostvaner alt efter, om de levede op til de nationale anbefalinger for sund kost. Forskerne sammenlignede derefter alderen ved pubertetsudvikling hos børn, hvis mødre havde spist meget sundt, med børn, hvis mødre havde spist mindre sundt. Drenge og piger blev undersøgt hver for sig, fordi puberteten i gennemsnit sætter tidligere ind hos piger end hos drenge.

Hvad fandt de?

Resultaterne viser, at både meget sund og meget usund kost var associeret med tidligere pubertetsudvikling hos piger. Man fandt ingen sammenhænge mellem mors kostkvalitet og pubertetstimingen blandt drenge.

Forskerne peger dog på, at der er behov for flere undersøgelser, som kan be- eller afkræfte resultaterne.

Læs den videnskabelige artikel her:

Camilla Wibrand, Anne Gaml-Sørensen, Anne Ahrendt Bjerregaard, Sjurdur Frodi Olsen og Cecilia Ramlau-Hansen
Dietary Quality in Mid-Pregnancy and Pubertal Timing in Offspring: A Population-Based Cohort Study
https://www.clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(25)02929-8/fulltext