Højproteinkost under graviditet kan påvirke barnets vægt som 18-årig
Et studie baseret på data fra Bedre Sundhed i Generationer (BSIG) viser, at børn født af kvinder, der fulgte en kost med højt proteinindhold og lavt glykæmisk indeks under graviditeten, havde højere kropsvægt og BMI som 18-årige sammenlignet med børn af kvinder med moderat proteinindtag og moderat glykæmisk indeks.

Ovennævnte resultater peger på, at sammensætningen af kosten under graviditeten kan have langsigtede konsekvenser for barnets vægtudvikling og risiko for overvægt. Overvægt blandt børn og unge er et stigende sundhedsproblem. Tidligere forskning har vist, at både moderens vægt før graviditet og vægtøgning under graviditeten kan påvirke barnets risiko for overvægt. Kostens sammensætning, især proteinindhold og glykæmisk indeks, spiller en rolle i denne sammenhæng.
Data fra BSIGs mødre og børn
Forskerne anvendte data fra 17.551 kvinder fra BSIG og efterlignede et tidligere interventionsstudie fra Københavns Universitet (APPROACH), der fandt, at en HPLGI-kost under graviditeten resulterede i ringere metabolisk sundhed hos barnet med højere triglycerider og lavere HDL-kolesterol ved 3 år samt højere total-kolesterol og højere LDL-kolesterol ved i 5-årsalderen. Kvinderne fra BSIG blev inddelt i to grupper baseret på deres kost: HPLGI (≥18% energi fra protein og GI ≤55) og MPMGI (<18% protein og GI >55). Børnenes vægt og højde blev målt fra fødslen og op til 18 år.
Højere kropsvægt og BMI ved 18-års alder
Ved 18-årsalderen havde børn fra HPLGI-gruppen i gennemsnit 2,6 kg højere kropsvægt og 0,72 kg/m² højere BMI end børn fra MPMGI-gruppen. Der var ingen signifikante forskelle i vægt eller BMI i de tidligere leveår. Studiet understreger behovet for at revurdere kostanbefalinger til gravide med fokus på både kort- og langsigtede effekter for mor og barn.
Læs den videnskabelige artikel her:
Mogensen, C.S., Mølgaard, C., Magkos, F. et al.
Association of a high-protein and low-glycemic-index diet during pregnancy with offspring growth and obesity until the age of 18 years – a target trial emulation.
Eur J Clin Nutr (2025). https://doi.org/10.1038/s41430-025-01666-2