Folsyre under graviditet og sædkvalitet hos sønner

Mors indtag af folsyre har måske en betydning for voksne sønners sædkvalitet. Forskningsresultater tyder på, at unge mænd har lavere testikelvolumen og færre antal sædceller, hvis deres mor havde et lavt indtag af folsyre under graviditeten.

Gravid kvinder tager folsyretabletter

Med udgangspunkt i data fra Bedre Sundhed i Generationer (BSIG) og sædkvalitetsundersøgelsen FEPOS (Fetal programming of semen quality), har forskere undersøgt, om mors indtag af folsyre under graviditeten har en betydning for unge mænds sædkvalitet. Resultaterne tyder på, at de unge mænd havde lavere testikelvolumen og færre antal sædceller, hvis deres mor havde et lavt indtag af folsyre under graviditeten.

Folsyre er et vitamin, der er vigtigt for den normale fosterudvikling, og mangel på folsyre kan muligvis påvirke udviklingen af mange forskellige organsystemer, inklusiv de mandlige reproduktive organer. ’Vi ville derfor undersøge, om der er en sammenhæng mellem gravides indtag af folsyre og voksne sønners sædkvalitet’ , fortæller post-doc Anne Gaml-Sørensen og professor Cecilia Ramlau-Hansen fra Aarhus Universitet, som sammen med forskere fra Bispebjerg Hospital, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Statens Serum Institut står bag undersøgelsen. 

I studiet brugte forskerne information om de gravides kost og deres indtag af kosttilskud. Denne information blev indhentet midt i graviditeten ved hjælp af et spørgeskema med cirka 360 fødevarer, som de dengang gravide BSIG deltagere udfyldte. Forskerne har derefter sammenholdt denne information med sædprøver fra de 1.058 unge BSIG-deltagere, der er med i FEPOS.

Det anbefales, at alle gravide tager et tilskud med 400 mikrogram folsyre tidligt i graviditeten, med mindre de har aftalt andet med deres egen læge. ’Men kun en tredjedel af BSIG mødrene i denne undersøgelse havde et tilstrækkeligt indtag af folsyre’, fortæller Anne Gaml-Sørensen. ’Overordnet set fandt vi, at unge mænd af mødre med det laveste indtag af folsyre havde lavere testikelvolumen og færre antal sædceller sammenlignet med mænd af mødre med det højeste indtag af folsyre’, forklarer hun.

Resultaterne var tydelige, når forskerne undersøgte indtag af folsyre fra kost og kosttilskud separat samt når de tog højde for andre kostfaktorer. ’Overraskende fandt vi også, at mænd af mødre med det laveste indtag af folsyre havde en højere andel af meget bevægelige sædceller’, fortsætter Anne Gaml-Sørensen. Den sammenhæng fandt forskerne dog kun, når de undersøgte effekten af kosttilskud med folsyre alene. Derfor er betydningen af mors indtag af folsyre under graviditeten for sædkvaliteten ikke helt klar.

’Vi kan ikke udtale os om mulige årsagssammenhænge, før vores resultater bliver efterprøvet i andre studier' præciserer Anne Gaml-Sørensen, ’men det er vigtigt, at gravide husker at tage det anbefalede tilskud af folsyre, da det har betydning for barnets normale udvikling’.

Læs den videnskabelige artikel her:

Gaml-Sørensen A, Brix N, Høyer BB, Tøttenborg SS, Hougaard KS, Bonde JPE, Clemmensen PJ, Ernst A, Arendt LH, Olsen SF, Granström C, Henriksen TB, Toft G, Ramlau-Hansen CH.
Maternal intake of folate and folic acid during pregnancy and markers of male fecundity: A population-based cohort study.
Andrology. 2023 Mar;11(3):537-550.