Menstruationssmerter og seksuelle problemer 

Kvinder med menstruationssmerter oplever oftere nedsat seksuel lyst og smerter under samleje.

Menstruationssmerter

I BSIGs mødreundersøgelse har mere end 24.000 mødre i 40-års alderen besvaret spørgsmålet om menstruationssmerter. Forskere fra Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har analyseret disse data og nåede frem til, at 7 ud af 10 kvinder i 40-års alderen, som har en partner, oplevede menstruationssmerter, og at disse kvinder oftere oplevede nedsat seksuel lyst og smerter under samleje.

2 ud af 10 kvinder beskrev deres smerter som udtalte eller uudholdelige. Kun hvert femte kvinde med menstruationssmerter havde opsøgt behandling for smerterne. De blev oftest behandlet med p-piller eller smertestillende medicin, men hver femte fik ikke tilbudt nogen form for behandling.

"Det er vigtigt, at sundhedspersonale er opmærksomme på, at også kvinder, som har født, kan have stærke menstruationssmerter med tilhørende seksuelle problemer i form af smerter og nedsat lyst", forklarer Sarah Hjorth, post.doc og ansat ved Forskningsenheden for Gynækologi og Obstetrik ved Odense Universitetshospital.
"Vi har brug for mere forskning, som giver os mere viden om, hvorfor kvinder er tilbageholdende med at søge hjælp, og hvorfor nogle kvinder ikke får den hjælp, de søger", afslutter Sarah Hjorth.

Læs den videnskabelige artikel:

Sarah Hjorth, Dorte Rytter, Axel Forman, Helene Kirkegaard, Jørn Olsen, Ellen A Nohr.
Menstrual pain and sexual health in mothers-A cross-sectional study in the Danish National Birth Cohort.
Acta Obstet Gynecol Scand. 2021;100:2157–2166