Langsigtede konsekvenser af fødselsmåde

Kvinder oplever færre seksuelle problemer efter vaginal fødsel end efter kejsersnit

Seksuel sundhed og foedselsmaade

"Vaginal fødsel - den mest almindelige måde at føde på - er associeret med færre langsigtede seksuelle problemer end kejsersnit", fortæller Sarah Hjort, som er post.doc og ansat ved Forskningsenheden for Gynekologi og Obstetrik ved OUH. Sarah Hjort har stået i spidsen for en forskergruppe, der i dette forskningsprojekt har undersøgt data fra BSIGs mødreundersøgelse.

I BSIG mødreundersøgelse har omkring 40.000 mødre besvaret spørgsmål om deres seksualliv. Forskergruppen har sammenholdt disse oplysninger med data fra Fødselsregisteret og har fundet en sammenhæng mellem fødselsmåde og forskellige seksuelle problemer. Det viste sig, at kvinder, der havde fået kejsersnit, havde større risiko for tørhed i skeden og smerte under samleje, end kvinder der havde født vaginalt. Kvinder, der havde haft en vaginal fødsel efter deres kejsersnit, så ikke ud til at have denne øgede risiko.

Forskergruppen undersøgte også brug af sugekop under vaginal fødsel, og fandt, at brug af sugekop ikke så ud til at øge risikoen for seksuelle problemer i årene efter fødslen.

"Der er yderligere to studier på vej om sammenhængen mellem fødselsmåde og mentalt helbred, og sammenhængen mellem fødselsmåde og urininkontinens", forklarer Sarah Hjort, som er spændt på, om forskerne vil finde de samme mønstre, når de undersøger mentalt helbred og urininkontinens. 

Læs den videnskabelige publikation:
Sarah Hjorth, Helene Kirkegaard, Jørn Olsen, Jim G Thornton, Ellen A Nohr.
Mode of birth and long-term sexual health: a follow-up study of mothers in the Danish National Birth Cohort.
BMJ Open 2019;9:e029517. doi:10.1136/ bmjopen-2019-029517