Trafikstøj og risiko for overvægt i graviditeten

Flere forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af overvægt generelt. Men ingen har tidligere undersøgt, om trafikstøj påvirker vægtøgning i graviditeten.

Trafikstøj

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har nu brugt data fra Bedre sundhed i generationer til at undersøge, om der kan findes sammenhæng mellem trafikstøj og vægtøgning under og lige efter graviditet.

I det danske cpr-register fandt forskerne information om BSIG-mødrenes adresser fra starten af graviditeten til 1,5 år efter fødslen. For alle disse adresser beregnede de ved hjælp af matematiske modeller og viden om trafik, hvor meget vejstøj mødrene var udsat for.

Forsker Mette Sørensen fra Kræftens Bekæmpelse fortæller: "Vi fandt, at vejtrafikstøj ved hjemmeadressen medførte små stigninger i vægt både under og 1,5 år efter graviditeten. Vi kiggede desuden nærmere på, om en speciel gruppe af kvinderne var særlige følsomme for denne støj og fandt, at det især var kvinder, som var overvægtige inden graviditeten."

Bliver man som gravid udsat for trafikstøj, ser det altså ud til at kunne øge risikoen for at tage på under selve graviditeten og efter fødslen, særligt hvis den gravide allerede var overvægt inden graviditeten. Dette understøttes af tidligere forskning, der har vist samme mønster blandt børn og ældre.

Læs den videnskabelige artikel her:

Sørensen M, Sørensen TIA, Ketzel M, Raaschou-Nielsen O
Exposure to traffic noise and gestational weight gain and postpartum weight retention: A cohort study
Occup Environ Med. 2019 Dec 4. pii: oemed-2019-105843. doi: 10.1136/oemed-2019-105843