Rygning og overvægt under graviditeten hænger sammen med øget risiko for kryptorkisme

Hvis moderen ryger eller er overvægtig under graviditeten, er der en øget risiko for, at hun føder en søn med kryptorkisme (manglende nedsynkning af testiklerne i pungen). Det viser en undersøgelse, der har brugt data fra blandt andet Bedre Sundhed i Generationer (BSIG).

Sammenhængen mellem mors livsstil i graviditeten og kryptorkisme

En forskergruppe fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Aarhus Universitetshospital fandt i denne store undersøgelse en sammenhæng mellem mors rygning i graviditeten og risikoen for at få en søn med kryptorkisme. Jo flere cigaretter, moderen røg, jo større risiko for kryptorkisme hos sønnen. På samme måde fandt forskerne, at jo mere overvægtig moderen var, desto større var risikoen for kryptorkisme hos sønnen. Der blev ikke fundet nogen sammenhæng mellem koffein- eller alkoholindtagelse under graviditeten og risikoen for at få en søn med kryptorkisme. 

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Clinical Epidemiology. 

Hvad er kryptorkisme?

Kryptorkisme er en tilstand, hvor en eller begge testikler ikke er beliggende i pungen ved fødslen. Det er den mest almindelige medfødte misdannelse hos drenge og rammer 2-4% af alle drengebørn. Det er fortsat ukendt, hvorfor nogle drenge fødes uden testiklerne i pungen. Dette er vigtigt at klarlægge, da kryptorkisme hænger sammen med risiko for infertilitet og testikelkræft senere i livet.

 
Forskerne brugte de to fødselskohorter BSIG og Den Aarhusianske Fødselskohorte ABC til at undersøge sammenhængen mellem de udvalgte livsstilsfaktorer i graviditeten og kryptorkisme hos sønnerne, og i alt 85.923 gravide og deres sønner blev studeret i undersøgelsen.

Sundhedsstyrelsen fraråder rygning i graviditeten, da det har væsentlig negative konsekvenser for både mor og barn under graviditeten, og overvægt er forbundet med komplikationer i graviditeten. Denne undersøgelses resultater peger på endnu en negativ konsekvens for barnet, der måske på længere sigt er forbundet med øget risiko for infertilitet og testikelkræft.

Læs hele den videnskabelige artikel:

Camilla Kjersgaard, Linn Håkonsen Arendt, Andreas Ernst, Morten Søndergaard Lindhard, Jørn Olsen, Tine Brink Henriksen, Katrine Strandberg-Larsen, Cecilia Høst Ramlau-Hansen 
Lifestyle in pregnancy and cryptorchidism in sons: a study within two large Danish birth cohorts.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29593434/