Kvinder med Crohns sygdom kan opleve seksuelle problemer

Kvinder med Crohns sygdom oplever i højere grad end raske kvinder smerter ved samleje og besvær med at opnå orgasme.

Det viser en ny undersøgelse baseret på data fra 38.011 af BSIGs mødre, som har besvaret spørgeskemaet i BSIGs Mødreundersøgelse. Blandt dem, hvis data indgår i undersøgelsen, havde 196 deltagere Crohns og 409 colitis ulcerosa.
Colitis ulcerosa-patienternes seksuelle sundhed adskilte sig ikke betydeligt fra den raske gruppe, men Crohns-patienterne havde større risiko for smerter ved samleje og besvær med at opnå orgasme.

Den første undersøgelse af sin art

Tidligere studier har vist, at kvinder med IBD (inflammatorisk tarmsygdom) har øget risiko for seksuelle problemer, men denne nye undersøgelsen er ifølge forskerne bag studiet det første, som har undersøgt specifikke seksuelle forstyrrelser i undergrupper (Crohns sygdom og colitis ulcerosa) af inflammatorisk tarmsygdom.

”Vores undersøgelse viser, at mange kvindelige Crohns-patienter oplever alvorlige seksuelle forstyrrelser, som kræver en behandlingsindsats,” siger studiets førsteforfatter Ellen Aagaard Nøhr, der er professor i jordmodervidenskab ved SDU og medlem af BSIGs ledelsesgruppe.

”De praktiserende læger bør blive bedre til at tale med kvinderne om deres seksuelle sundhed og finde frem til årsagerne til den seksuelle dysfunktion, så vi kan henvise til den rette behandling. For eksempel tyder meget på, at bækkenbundstræning kan afhjælpe smerter ved samleje”, afslutter Ellen Aagaard Nøhr.

Læs hele den videnskabelige artikel:

Ellen A Nøhr, Jan Nielsen, Bente M Nørgård,Sonia Friedman
Sexual Health in Women with Inflammatory Bowel Disease in the Danish National Birth Cohort
https://academic.oup.com/ecco-jcc/article/14/8/1082/5760869