Jernindtag i graviditeten og i den tidlige barndom øger ikke risikoen for type-1 diabetes hos børn

Tidligere studier har vist en sammenhæng mellem et for stort indtag af jern og risikoen for type 1-diabetes. Nu har forskere undersøgt, om der også er en forøget risiko for type 1- diabetes hos barnet, når mor har taget jerntilskud under graviditeten, og/eller barnet selv har fået jerndråber de første 18 levemåneder.

Baby mades

Undersøgelsen, som læge og Ph.d. Steffen Ullitz Thorsen fra Region Hovedstaden står i spidsen for, tager udgangspunkt i data fra Bedre sundhed i generationer (BSIG).

Forskerne har sammenholdt oplysninger fra de spørgeskemaer, som mødrene har besvaret under graviditeten, og da børnene var helt små, med oplysninger fra Dansk Register for Børne- og Ungdomsdiabetes. På denne måde har forskerne kunnet undersøge om BSIG-børnene har fået jerndråber som små, og om deres mødre har indtaget jerntilskud under graviditeten, og om børnene senere har udviklet type 1-diabetes.

Forskerne har kunnet konstatere, at børn, hvis mødre tog jerntilskud under graviditeten, ikke har større risiko for at udvikle type 1-diabetes end andre børn. Ligeledes fandt man i dette materiale, at jerndråber til børn hellere ikke gav forhøjet risiko for type 1-diabetes.

Konklusionen på studiet er, at undersøgelsen ikke viser skadelige virkninger af jerntilskud under graviditeten og i den tidlige barndom i forhold til risikoen for, at barnet senere udvikler type 1-diabetes.

Læs den videnskabelige artikel:

Thorsen SU, Halldorsson TI, Bjerregaard AA, Olsen SF, Svensson J.
Maternal and Early Life Iron Intake and Risk of Childhood Type 1 Diabetes: A Danish Case-Cohort Study.
Nutrients. 2019 Mar 29;11(4). pii: E734. doi: 10.3390/nu11040734