Syntetisk oxytocin under fødsel og risiko for ADHD hos barnet

Syntetisk oxytocin givet til kvinder under fødslen ser ikke ud til at påvirke udviklingen af hyperaktivitet eller opmærksomhedsvanskeligheder hos barnet senere i livet. Det viser en ny undersøgelse i Bedre sundhed i generationer.

Spædbarn

Ingen sammenhæng mellem syntetisk oxytocin og ADHD

En forskergruppe ved Københavns Universitet finder ingen sammenhæng mellem udvikling af hyperaktivitet eller opmærksomhedsvanskeligheder hos børn, hvis mødre fik syntetisk oxytocin under fødslen. Studiet er baseret på SDQ-data (Strength and Difficulties Questionnaire) fra BSIGs 7- og 11-års undersøgelser og data fra det medicinske fødselsregister.

Oxytocin gives som drop og anvendes primært til igangsættelse, hvis fostervandet er gået, men kvinden ikke har fået veer, eller som vestimulation når fødslen er gået i gang.

Kilde: Lægemiddelstyrelsens publikation "Anvendelse af vestimulerende lægemidler til igangsættelse af fødsler".

Et amerikansk studie når til modsat resultat

Lonny Stokholm ved Afdeling for Epidemiologi ved Københavns Universitet har stået i spidsen for undersøgelsen, og hun fortæller om baggrunden for studiet: - Et studie fra USA indikerede, at syntetisk oxytocin påvirker risikoen for, at barnet senere i livet udvikler ADHD. Denne problemstilling ønskede vi også at undersøge i en dansk kontekst, men vi har ikke kunne finde den samme sammenhæng i vores data.  

Størrelse af dosis kan have betydning

- Vores resultat fortæller os, at syntetisk oxytocin ikke påvirker udviklingen af hyperaktivitet eller opmærksomhedsvanskeligheder hos barnet, når det måles ved hjælp af SDQ-data. Den mulige sammenhæng fra det amerikanske studie kan skyldes, at amerikanske kvinder har fået større eller mindre mængder oxytocin. En sådan sammenhæng mellem dosis-respons har endnu ikke været undersøgt, afslutter Lonny Stokholm.

Læs den videnskabelige artikel (abstract):

Stokholm L, Juhl M, Lønfeldt NN, Mikkelsen SH, Obel C, Strandberg-Larsen K.
Obstetric synthetic oxytocin use and subsequent hyperactivity/inattention problems in Danish children.
Acta Obstet Gynecol Scand. 2018 Mar 25