Hovedpinepiller under graviditeten kan fremskynde pigers pubertet

Jo flere uger en gravid kvinde tager smertestillende piller, des tidligere går hendes datter i puberteten. Det viser en ny undersøgelse baseret på oplysninger fra Bedre sundhed i generationer (BSIG).

Gravid kvinde med piller

Puberteten kommer tidligere

Forskere fra Aarhus Universitet har som de første i verden undersøgt sammenhængen mellem indtag af det smertestillende præparat paracetamol under graviditeten og piger og drenges pubertetsudvikling. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det internationale tidsskrift, American Journal of Epidemiology.

Studiet viste, at piger i gennemsnit går halvanden til tre måneder tidligere i pubertet, hvis moderen tog smertestillende piller i mere end 12 uger af graviditeten. Forskerne fandt også en ”dosis-respons” sammenhæng. Det vil sige jo flere uger med paracetamol under graviditeten jo tidligere pubertet hos piger. Sammenhængen sås ikke hos drenge.

"Halvanden til tre måneders tidligere pubertet kan virke uvæsentlig, men holdt op mod et hyppigt forbrug af paracetamol i graviditeten, bør dette fund vække opmærksomhed. Vores resultater er bestemt ikke tungen på vægtskålen, men opfattelsen af paracetamol som ”det sikre og ufarlige valg” under graviditeten bør udfordres,” siger ph.d.-studerende, Andreas Ernst fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, som sammen med forskerkollegaer står bag studiet.

Baseret på BSIGs Pubertetsundersøgelse

Studiet er baseret på den største samling af pubertetsdata i den danske fødselskohorte (BSIG.dk). En gruppe på omkring 100.000 kvinder gav på tre tidspunkter under graviditeten detaljerede oplysninger om brug af paracetamol. I alt 15.822 børn, 7.697 drenge og 8.125 piger født af disse mødre mellem 2000 og 2003 blev fulgt fra 11-årsalderen og gennem hele puberteten med spørgeskemaer hver sjette måned om flere forskellige aspekter af pubertetsudvikling.

Tidlig pubertet kobles til øget risiko for sygdom senere i livet

På verdensplan har det gennemsnitlige forbrug af paracetamol været stigende, og undersøgelser antyder, at over 50 procent af gravide kvinder benytter sig af hovedpinepiller, der indeholder paracetamol minimum en gang i løbet af deres graviditet. Da man før har koblet tidligere pubertetsudvikling til øget risiko for flere hyppige og betydningsfulde sygdomme i voksenlivet som fedme, sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og testikel- samt brystkræft, er det vigtigt at få identificeret mulige årsager til tidlig pubertet, så vi kan forebygge den udvikling,” siger Andreas Ernst.

Læs den videnskabelige artikel (abstract):
Ernst A, Nis Brix N, Lauridsen LBL, Olsen J, Parner ET, Liew Z, Olsen LH, Ramlau-Hansen CH.
Acetaminophen (Paracetamol) Exposure during Pregnancy and Pubertal Development in Boys and Girls from a Nationwide Puberty Cohort.
Am J Epidemiol. 2018 Sep 7.