Graviditet og stofskiftesygdom
Omkring 4% af danske kvinder i den fødedygtige alder lider af en stofskiftesygdom enten før, under eller efter en graviditet. Dette er konklusionen på en opgørelse, som læge Stine Linding Andersen og professor Peter Laurberg har foretaget med udgangspunkt i data fra Bedre sundhed i generationer og danske nationale registre.
Op mod 4 % af kvinder i fødedygtig alder lider af stofskiftesygdom
Thyroidea sygdom (stofskiftesygdom) forekommer hos op mod 4% af danske kvinder i den fødedygtige alder enten før, under eller i årene efter en graviditet. Det viser en opgørelse, som en forskergruppe ved Aalborg Universitetshospital med læge Stine Linding Andersen og professor Peter Laurberg står i spidsen for, og som er publiceret i European Journal of Endocrinology.
Det er vigtigt, at gravide har normalt stofskifte
"I tidligere registerbaserede undersøgelser har vi fundet sammenhænge mellem thyroidea sygdom hos moderen og udviklingen af krampelidelser, ADHD og autisme i børnealderen samt psykisk sygdom i ungdomsårene", forklarer Stine Linding Andersen. Hun påpeger dog også, at disse resultater ikke kan stå alene, men også bør undersøges på andre måder. "Resultaterne viser dog, at det er meget vigtigt at udvide dette forskningsområde", fastslår Stine Linding Andersen.
Forskergruppen arbejder videre med dette emne og vil i kommende undersøgelser beskrive nærmere, hvordan graden og typen af thyroidea sygdom i tidlig graviditet kan have betydning for graviditetens forløb og for barnets senere udvikling.