Sen start på puberteten har betydning for kvinders fertilitet

Kvinder, der fik deres første menstruation som 15-årige, bruger længere tid på at opnå graviditet end kvinder, der fik deres første menstruation i 13-års alderen.

En gruppe af forskere fra Aarhus Universitet har med udgangspunkt i Bedre sundhed i generationer (BSIG) gennemført den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem alder ved første menstruation og evnen til at blive gravid i voksenalderen. Her fandt de ud af at en senere alder ved første menstruation ser ud til at kunne påvirke fertiliteten i voksenalderen. 

Undersøgelsen viste også en tendens til stigende risiko for infertilitet med højere alder ved første menstruation efter det 13. år af kvindens liv. Undersøgelsen bygger på informationer fra mere end 70.000 gravide kvinder i BSIG. De gravide oplyste, hvor gamle de var, da de fik deres første menstruation samt hvor mange måneder, der gik, fra de planlagde graviditet til de blev gravide. 

En kvindes første menstruation markerer begyndelsen på hendes reproduktive liv. Man har ikke kunne fastslå, hvorvidt tidspunktet for denne milepæl har betydning for kvindens fremtidige fertilitet, men afvigelser i alderen ved første menstruation har vist sig at være en risikofaktor for talrige kroniske sygdomme senere i livet.

Læs den videnskabelige artikel:

Guldbrandsen K, Håkonsen LB, Ernst A, Toft G, Lyngsø J, Olsen J, Ramlau-Hansen CH.
Age of menarche and time to pregnancy.
Epub 2014 Jul 24.