Håndkøbsmedicin taget under graviditeten kan måske forøge risikoen for ADHD hos barnet

Risikoen for at få et barn med diagnosen ADHD ser ud til at forøges, hvis den gravide har taget smertestillende håndkøbsmedicin med paracetamol under graviditeten, vurderer et forskerhold fra Aarhus Universitet og University of California (UCLA).

Ny forskning viser en let forøget risiko for diagnosen ADHD blandt børn, hvis mødre tog smertestillende håndkøbsmedicin med stoffet acetaminophen (paracetamol) under graviditeten. Acetaminophen kan virke hormonforstyrrende og kan påvirke udviklingen af fosterets hjerne. Undersøgelsen er baseret på data fra 64.000 gravide, som har deltaget i projektet Bedre sundhed i generationer i perioden 1996 – 2002.

Gravide bør udvise forsigtighed

Forskerne fandt en sammenhæng mellem den gravides brug af paracetamol og risikoen for at barnet senere fik en ADHD-diagnose. Præparatet findes blandt andet i panodil, pinex og pamol, og jo flere piller den gravide tog, desto større var risikoen. Risikoen var højest, hvis den gravide tog smertestillende piller sidst i graviditeten.

Professor Jørn Olsen ved Århus Universitet har stået i spidsen for forskerholdet, og han kommenterer undersøgelsens vigtighed således: ”Omkring 7% af alle drenge får diagnosen ADHD. Hvis håndkøbsmedicin kan øge risikoen til 9%, er det en faktor, som vi som samfund skal være opmærksomme på. Omkring halvdelen af danske gravide vil nemlig tage en eller flere tabletter under graviditeten”.

Nødvendigt med flere undersøgelser

Jørn Olsen understreger dog også, at flere undersøgelser bør udføres, før man har overblik over, i hvilket omfang paracetamol er skadeligt for fosteret. ”Selvom denne undersøgelse er stor og bygger på gode data, så er kan der være fejlkilder. En enkelt undersøgelse kan ikke stå alene og dette er klart et område, vi bør vide mere om”, afslutter han.

Læs resumé af den videnskabelige artikel:

Liew Z, Ritz B, Rebordosa C, Lee PP, Olsen J.
Acetaminophen Use During Pregnancy, Behavioural Problems and Hyperkinetic Disorders.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24566677/

Læs omtale af forskningsresultatet på UCLA Newsroom

Læs og se nyhedsindslag fra NBC i USA.