Fisk til gravide mindsker risiko for astma

Når gravide spiser meget fisk, har deres børn mindre risiko for at få astma. Det viser ny forskning fra Statens Serum Institut og Center for Føtal Programmering baseret på oplysninger fra deltagere i Bedre sundhed i generationer (BSIG).

Mindst to til tre gange om ugen satte en række kvinder tænderne i en varm ret eller en mad eller sandwich med fisk, da de var gravide i perioden 1996 - 2002. De sagde også ja til at deltage i en stor befolkningsundersøgelse, Bedre Sundhed for Mor og Barn, og det betød, at forskere siden har kunnet følge op på, hvad bl.a. kvindernes kostvaner har haft af betydning for deres børns helbred.

Nu viser helt nye resultater af denne forskning i fosterprogrammering, at de fiskespisende gravides børn havde ca. 30 % mindre risiko for at få astma end børn af de gravide deltagere i BSMB, som slet ikke spiste fisk. Den præcise årsag til, hvad det er ved fiskene, der har en beskyttende virkning, kendes ikke, men nogle teorier lyder på, at det kan være omega-3 fedtsyrer og eller D-vitamin.

”To til tre gange om ugen – og som en fast kostvane gennem hele graviditeten – må siges at være temmelig meget fisk efter danske forhold. Men for den del af kvinderne, der spiste meget fisk, jævnligt, viser resultaterne en klar sammenhæng med, at børnene ikke så ofte havde astma i syv-års alderen”, siger Ekaterina Maslova, Statens Serum Institut.

Hun er førsteforfatter på den videnskabelige artikel, der netop er offentliggjort i British Journal of Nutrition. Resultaterne baserer sig på oplysninger fra næsten 29.000 gravide, der svarede på spørgsmål om deres kost to gange under graviditeten. Forskerne har så via registre og svar fra kvinderne set på, hvor mange børn, der fik astma i barndommen. I undersøgelsen er der også taget hensyn til en række kendte risikofaktorer for astma så som, om moderen røg, og om hun eller faderen selv har astma.

Læs den videnskabelige artikel:

Maslova E et al:
Fish intake during pregnancy and the risk of child asthma and allergic rhinitis – longitudinal evidence from the Danish National Birth Cohort
British Journal of Nutrition, 8. marts 2013