Smertestillende medicin

I BSIG har ca. 88.000 gravide opgivet, at de har taget smertestillende medicin i de første tre måneder af graviditeten, og ca. 3800 BSIG-børn er registreret med misdannelser i Sundhedsstyrelsens registre.

Ingen sammenhæng mellem Acetaminophen og medfødte misdannelser

De medfødte misdannelser, som er undersøgt, fordeler sig på mange forskellige typer, fx læbe/gane-spalte, hjertefejl, misdannelser i mave-tarm systemet eller i urinvejene.

Mange gravide bruger acetaminophen (paracetamol) mod almindelige smerter som hovedpine eller mod feber, og stoffet regnes som sikkert at bruge under graviditet af mange læger. Forskerne fandt da heller ikke i dette studie en øget tendens til misdannelser hos de BSIG-børn, der her blev undersøgt i forhold til den almindelige udbredelse af misdannelser i befolkningen.

Andre forskergrupper har undersøgt den samme problemstilling i andre grupper af gravide og har fået det samme resultat. Vi kan således konkludere, at der ikke er fundet en sammenhæng mellem acetaminophen og medfødte misdannelser. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at dette stof er uden skadevirkninger for fosteret. Det vil man først kunne udtale sig om, når alle mulige helbredsproblemer er undersøgt.

Læs den videnskabelige artikel:

Rebordosa C, Kogevinas M, Horváth-Puhó E, Nørgård B, Morales M, Czeizel AE, Vilstrup H, Sørensen HT, Olsen J.
Acetaminophen use during pregnancy: effects on risk for congenital abnormalities.
Am J Obstet Gynecol, Feb 2008