Vitaminpiller og svangerskabsforgiftning

Den daglige vitaminpille kan beskytte mod svangerskabsforgiftning, især hvis den gravide tager vitaminerne i perioden lige efter graviditetens start. Det konkluderer en undersøgelse, som er foretaget blandt 18.500 gravide i ”Bedre sundhed i generationer”.

Reducerer risikoen med 20%

De kvinder, der fast tog vitaminpiller i en periode på 12 uger omkring graviditetens start, havde 20% lavere risiko for at få svangerskabsforgiftning end de kvinder, der ikke tog vitaminpiller. Undersøgelsen omfattede også fiskeolie, men her fandt forskerne ingen effekt.

Hvad er præeklampsi?
Præeklampsi – eller svangerskabsforgiftning – er en tilstand, som rammer ca. 5 % af alle gravide. Sygdommen er farlig for både den gravide og for barnet, men de færreste tilfælde er alvorlige.

Svangerskabsforgiftning viser sig ved forhøjet blodtryk og protein i urinen. På længere sigt kan nyrer og lever påvirkes. Fosteret risikerer underernæring og vokser måske derfor ikke normalt eller nok.

Læs mere om svangerskabsforgiftning, fx på sundhed.dk

Vigtigst lige efter graviditetens start

Vitaminpillernes beskyttende effekt ser ud til at være lige stor, hvad enten de er blevet taget både før og efter eller kun lige efter graviditetens start, rapporterer forskergruppen bag undersøgelsen. Forskerne peger derfor på perioden lige efter graviditetens start som den vigtigste, da det er i denne periode, fosteret og moderkagen dannes.

Et led i forebyggelsesarbejdet

Flere andre undersøgelser er også kommet til samme resultat; nemlig at et tilskud af vitaminer og mineraler kan forebygge svangerskabsforgiftning. Det samme resultat viser altså også nu i en gruppe danske kvinder, hvor under- eller fejlernæring ikke normalt er et problem. Samtidig tegner svangerskabsforgiftning sig på verdensplan som både en meget alvorlig og udbredt graviditetskomplikation. Det er derfor værd at vurdere, om vitamintilskud bør indgå i de almindelige anbefalinger til normalvægtige gravide. 

Læs den videnskabelige artikel:

Catov JM, Nøhr EA, Bodnar LM, Knudsen VK, Olsen SF, Olsen J.
Associaton of Periconceptional Multivitamin Use With Recuded Risk of Preeclampsia Among Normal-Weight Women in the Danish national Birth Cohort.
Am J Epidemiol. 2009 Jun 1;169(11):1304-11