Perfluorinerede kemikalier og fosterets vækst

Der er en klar sammenhæng mellem niveauet af perfluoroktansyre (PFOA) i moderens blod på den ene side og barnets længde og maveomfang på den anden, udtaler forskergruppen, som gennem nogen tid har interesseret sig for de perfluorinerede kemikaliers effekt på bl. a fødselsvægt og barnets senere udvikling.

Vægt og hovedomfang ikke påvirket

I de analyser, som forskergruppen har foretaget denne gang, har de undersøgt, om den mindre vækst kun omfatter fosterets fedtdepoter, eller om også knogler og organer er påvirket. "Ud over længde og maveomfang, er barnets vægt og hovedomfang samt moderkagens vægt også påvirket, men i meget lille grad. Vi fandt ingen tegn på, at perfluoroktansulfonat (PFOS) påvirker nogen af de 5 mål, som vi undersøgte, nemlig fødselsvægt og -længde, hoved- og maveomfang samt moderkagens vægt, forklarer professor Jørn Olsen.

Hvad er PFOA/PFOS?

Perfluorinerede kemikalier (PFOA/PFOS) er menneskeskabte organiske forbindelser, som de fleste af os har i kroppen. Vi optager dem gennem huden eller lungerne, og det tager flere år at udskille dem igen.

Brugen af disse stoffer er meget udbredt, og de findes i mange forskellige produkter som stegepander, møbler, tæpper, sko, shampoo og andre. De bruges til overfladebehandling/imprægnering og som blødgørere. 

Brugen af PFOA udfases

Konklusionen må derfor være, at PFOA kan påvirke udviklingen af fosterets organer (maveomfanget er et udtryk for leverens vækst) og skelettets vækst. Godt er det derfor at man i mange lande er begyndt at udfase brugen af perfluoroktansyre og finde andre alternativer.

Læs den videnskabelige artikel:

Fei C, McLaughlin JK, Tarone RE, Olsen J.
Fetal Growth Indicators and Perfluorinated Chemicals: A Study within the Danish National Birth Cohort.
Am J Epidemiol, May 2008